Nederlands Loodswezen

Nederlands Loodswezen
Eline van der Vlist - Lammers
Berghaven 16
3151 HB Hoek van Holland
Netherlands
T +31 (0)88 9002510
www.loodswezen.nl, www.werkenbijhetloodswezen.nl
stodel@loodswezen.nl
Title

Het Nederlands loodswezen zorgt ervoor dat elk jaar tienduizenden zeeschepen veilig en vlot van en naar de Nederlandse havens worden geloodst. ook de Vlaamse havens aan de rivier de Schelde behoren tot ons werkterrein. aan de organisatie zijn naast de 455 loodsen 435 medewerkers verbonden. Het ondersteunende kantoor bevindt zich in Hoek van Holland.

Registerloodsen over het prachtige vak
Als registerloods heb je een zeer verantwoordelijke baan. In sommige beroepen mag een mens wel eens een fout maken, als registerloods kan dat niet. 99% concentratie is onvoldoende als je schepen vlot en veilig havens in en uit moet loodsen. Over soms moeilijk bevaarbare waterwegen, op elk mogelijk tijdstip en onder alle weersomstandigheden. Het vak van registerloods is een prachtvak. Je vaart niet meer op één maar op vele honderden schepen met allemaal verschillende vaar- en manoeuvreereigenschappen. Je adviseert dagelijks ex-collega’s, Italianen, Chinezen, Russen en dat vraagt soms om tact en overtuigingskracht. Wie goed met schepen overweg kan, maar niet met stuurlieden en kapiteins, adviseren we een ander beroep. Maar bovenal is het werk van een registerloods zo mooi omdat het zo moeilijk kan zijn. Het ‘inparkeren’ van iets wat zo moeilijk beheersbaar is als een groot schip is een kunst op zich; de laatste 500 meter naar de kade zijn vaak kritieker dan 500 mijl op volle (en lege) zee. Zenuwen met een hoog staalgehalte zijn in ons vak vereist.

Over de opleiding
Om registerloods te worden volg je de opleiding tot registerloods. Een intensieve, afwisselende en praktijkgerichte opleiding die van jou in 13 tot 14 maanden (afhankelijk van de regio) een specialist maakt waar bemanningen, reders en de maatschappij blind op moeten kunnen vertrouwen. Wanneer je deze opleiding hebt afgerond, word je ingeschreven in het loodsenregister. deze opleiding is vanaf 2014 een erkende hbo-master opleiding. Je mag na de beëdiging de titel Master in Maritime Piloting (MMP) gebruiken. daarna volgt een uitdagende carrière waarin geen dag hetzelfde is. Voorafgaand aan de opleiding vindt een selectie plaats die bestaat uit o.a. een psychologisch onderzoek, een manoeuvreertest en een medische keuring. Aan het begin van de selectie wordt bepaald in welk van de vier regio’s je aan de slag gaat: Noord, Amsterdam-IJmond, Rotterdam-Rijnmond of Scheldemonden.

Wat vragen we van je?
Om voor de opleiding tot registerloods in aanmerking te komen, moet je beschikken over minimaal een hbo-diploma, een Marcom-A certificaat en BRM of MRM certificaat. En moet je in het bezit zijn van één van de volgende vaarbevoegdheidsbewijzen: eerste stuurman alle schepen, eerste maritiem officier alle schepen of kapitein alle schepen. Ben je officier bij de Koninklijke Marine en heb je zeewachtstandaard A en B met CCO of navigatie officier groot bovenwater? Ook dan kom je in aanmerking voor de opleiding tot registerloods.

435 andere prachtbanen
Ongeveer 435 mannen en vrouwen ondersteunen de registerloodsen 24 uur per dag, zeven dagen per week in hun werk. dat doen ze allereerst met een eigen vloot. die bestaat uit loodsvaartuigen, jollen, jetgedreven tenders en Swaths, schepen die ook op een woeste zee een loods veilig aan boord van een schip kunnen zetten. Als de weersomstandigheden zo slecht zijn dat een schip over water niet bereikt kan worden, biedt de helikopter uitkomst. Een technische dienst zorgt ervoor dat het materieel optimaal inzetbaar blijft. Maar ook aan wal heeft het Loodswezen interessante functies, van planner tot jurist. Het Nederlands Loodswezen heeft een eigen CAO en een goed pakket arbeidsvoorwaarden.

Meer weten?
Wil je meer weten over de opleiding tot registerloods, de selectieprocedure of opleidingseisen, of over onze nautische en technische functies? Kijk dan op www.werkenbijhetloodswezen.nl

Facts about
Aantal werknemers: 435
Sector: Dienstverlening
Carrièrefase: Student, Starter, Young Professional, Professional, Stagiair
Gewenst werk- en denkniveau: Mbo, hbo
Gewenste studierichtingen: Techniek, Transport & Logistiek, Nautisch, Economisch
Gewenste opleidingen: Hbo-diploma, Macom-A en BRM of MRM certificaat. Daarnaast eerste stuurman, officier of kapitein alle schepen. Of zeewachtstandaard A en B met CCO of navigatie officier groot bovenwater

 
Maps
Photos
Title
Title
Tags
Dienstverlening